vervolg Altenburg
Analyse van het Trost-orgel te Altenburg
Dispositie
Het prestantenkoor heeft een omvang van 16' tot 1', daarentegen is het fluitenkoor, dat uit zeer uiteenlopende registers bestaat, uitgebouwd tot 2'-hoogte. Opvallend is de Flaute traverse 16', gedisponeerd op het Hauptwerk. Het register is noch bij de orgels die door Bach zijn geadviseerd of gekeurd noch bij de instrumenten van Trost gedisponeerd en daardoor uniek te noemen in de Midden-Duitse orgelbouw van de 18de eeuw.
Een Vugara 8' is, naast het Altenburgse orgel, door Trost ook in Waltershausen gedisponeerd (Vagarr). Dit register is op 4'-hoogte te zien in het Hildebrandt-orgel van Stadtkirche St. Wenzel te Naumburg.
Het opmerkelijke register Flaute douce II 4' is een blokfluit die een zachte toon teweegbrengt, in het Trost-orgel in de Schloßkirche te Altenburg is deze dubbel geplaatst. Het register was eerder ook geplaatst in het Fincke-orgel van de Johanniskirche te Gera.
Het pedaal beschikt, zoals vaker bij Trost-orgels te zien is, over een vijftal transmissies waarvan de registers op het Hauptwerk gedisponeerd zijn. Daarnaast is het pedaal is voorzien van drie lingualen, waaronder een Posaune 32'. Dit register wordt door Trost ook in zijn instrument te Waltershausen geplaatst.
Een klokkenspel, in het Trost-orgel in de Schloßkirche te Altenburg met een omvang van c1 tot c3, is binnen de Thüringse orgelbouw van de 18de eeuw een exclusiviteit.
Beluister video:
https://www.bing.com/videos/search?q=trostorgel+altenburg&&view=detail&mid=A285B1962823E8A06842A285B1962823E8A06842&&FORM=VRDGAR