Reis naar 'Bach-orgelgebied'

Vijfdaagse autoreis naar Thüringen

In augustus 2023 organiseert Jolanda Zwoferink een Bach-reis naar Thüringen. In een nog uit te werken plan zal Zwoferink de orgels van Dörna (Wender-Wegscheider-orgel), Mühlhausen (Schuke-orgel naar model van Pape-Wender), Eisenach (Schuke-orgel), Arnstadt (Wender-Hofmann-orgel, Gräfenhain (Thielemann-orgel), Büssleben (Stertzing-orgel), Elxleben (Volckland-orgel), Altenburg (Trost-orgel) en Naumburg (Hildebrandt-orgel) bezoeken. Zwoferink heeft het voornemen om in de (nabije) toekomst orgelliefhebbers kennis te laten maken met onder andere het achttiende-eeuwse orgel in Midden-Duitsland, waaronder instrumenten welke door Johann Sebastian Bach zijn bespeeld of die gebouwd zijn door orgelbouwers die met hem in contact stonden. Zij vindt het belangrijk dat het historische Thüringer- en Saksische orgel meer bekendheid geniet dan thans het geval is. Tijdens de reis worden de orgels uitvoerig besproken, gedemonstreerd en bespeeld.

Zwoferink begint met een reis naar Bachs geboortestreek Thüringen (met o.a. Dörna, Mühlhausen, Eisenach, Arnstadt, Gräfenhain, Erfurt, Altenburg en Naumburg). In een later stadium wil zij de regio Gera (met o.a. Neustadt a/d Orla en Saalfeld), Leipzig en omgeving (met o.a. Halle, Störmthal en Zschortau) en Dresden en regio (met o.a. Freiberg en het Ertsgebergte) gaan bezoeken.

In organisatorisch opzicht verschilt de reis van andere orgelreizen. Van de deelnemer wordt verwacht dat hij/zij zelf zorgdraagt voor vervoer en accommodatie. Per dag zullen één of twee activiteiten plaatsvinden.

De vijfdaagse autoreis begint op maandag 4 juli in de kerk van Dörna, waar een éénklaviers gereconstrueerd Wender-orgel (1702) uit de Brückenhofkirche van Mühlhausen staat. Dit orgel werd door Bach bespeeld. Vervolgens wordt het Schuke-orgel van de Kirche Divi Blasii te Mühlhausen bezocht. In juni 1707 werd Bach benoemd tot organist van deze imposante kerk. Hij bespeelde daar een Pape-orgel (1563) dat in 1687-91 door Johann Friedrich Wender (1656-1729) was gerenoveerd en uitgebreid. Het Schuke-orgel is gebouwd in samenspraak met Albert Schweitzer en is gebaseerd op het Pape/Wender-orgel dat Bach bespeelde. De reis eindigt met een bezoek aan het Trost-orgel van de Schlosskirche te Altenburg. Dit orgel werd in 1739 door Bach bespeeld en is voor zeventig procent bewaard gebleven.

Zwoferink brengt u bij orgels en op plaatsen waar u vermoedelijk niet eerder van hoorde. Bovendien zal zij de kennis die zij opdeed na intensief onderzoek in het 'Bach-orgelgebied' met de deelnemer delen.

De reis bedraagt € 199,00 per persoon.