Vervolg Wender-orgel Kirche Divi Blasii

08-02-2018

Brustwerk

Dat Bach een Brustwerk laat plaatsen is geen ongebruikelijke zaak; de meeste Midden-Duitse barokorgels zijn voorzien van een Brustwerk. Ook Wender bouwde veelal een Brustwerk in zijn orgels, zo was dat al te zien bij zijn orgel in Arnstadt. Later is in de door Bach gekeurde orgels van Contius in de Marktkirche Unser lieben Frauen te Halle, Stertzing in de Augustinerkirche Erfurt, Fincke in de Johanniskirche te Gera, Scheibe in de Paulinerkirche te Leipzig en Hildebrandt in de Jacobikirche te Sangerhausen ook een Brustwerk geplaatst.

Sesquialtera

Het is bekend dat Bach van de Sesquialter hield. Keller: 'Merkwürdig ist Bachs Vorliebe für die Sesquialtera, die nun auf jedem der drei Manuale vertreten war.' 1

Het register, al dan niet samengesteld, komt op het merendeel van de Midden-Duitse orgels voor en is niet weg te denken binnen de uitvoeringpraktijk van barokke Midden-Duitse orgelmuziek in het algemeen en van Bachs orgelwerken in het bijzonder. Ondanks de twee Sesquialtera's die al stonden gedisponeerd, plaatst Wender nog een samen te stellen Sesquialtera (Quint 11/2' en Tertia 13/5') op het nieuwe Brustwerk die, al dan niet in combinatie met de reeds aanwezige Sesquialera's van het Hauptwerk en het Rückposiv, tot kleurrijke registraties zullen hebben geleid. Overigens, bij de dispositieoverlevering van Adlung is te zien dat Wender de door Bach opgetekende Quinta 3' van het Brustwerk in een Quinta 11/2' heeft verandert.