Kirche Divi Blasii te Mühlhausen

04-02-2018

Mühlhausen

Op 15 juni 1707 werd Johann Sebastian Bach aangesteld als organist van de Kirche Divi Blasii te Mühlhausen. Bach bespeelde in deze rijksstad een 16de eeuws orgel van Jost Pape, uitgebreid door Johann Friedrich Wender, en werd door zijn benoeming betrokken bij de renovatie en uitbreiding van het in slechte staat verkerende instrument.

Als stadsorganist had Bach een coördinerende functie binnen alle kerken en speelde de kerkdiensten in de hoofdkerken St. Marien en Divi Blasii. Daarnaast was hij ook verantwoordelijk voor de feestelijke muziek bij de jaarlijkse raadswissel in de Marienkirche.

In juli 1708 vertrok Bach, in verband met zijn aanstelling als hoforganist en kamermusicus bij hertog Wilhelm Ernst von Sachsen-Weimar, uit Mühlhausen maar de samenwerking met orgelmaker Johann Friedrich Wender blijft bestaan. Bachs laatste nawijsbare bezoek in Mühlhausen zal in juni 1735 zijn in het kader van de nieuwbouw van het orgel in de Marienkirche, gebouwd door Wenders zoon Christian Friedrich, alsmede bij de succesvolle sollicitatie van zijn vierde zoon Johann Gottfried Bernhard als organist van de Marienkirche. Op 16 juni wordt in het kwitantieboek van de Marien-Gemeinde de gratis examinering door Bach van het nieuwe Wender-orgel bericht, waarvoor hij met zijn zoon 'Wohlstands halber eine kleine Mahlzeit von Administratoribus kreeg aangeboden.' (Zo staat opgenomen in de Bach-Dokumente, Dok II, Nr. 365).